Skip navigation

Quarterly Startup Report Q1

Groeiende aandacht voor Life Science en Sustainable Food; meer dan €800 miljoen aan financiering opgehaald door startups en scale-ups in eerste kwartaal 2022 - 8% stijging - Geen signalen afkoeling markt

Amsterdam, mei 2022 - Nederlandse startups en scale-ups hebben in het eerste kwartaal van 2022 maar liefst €811 miljoen aan durfkapitaal opgehaald, dat is ruim €60 miljoen meer dan het eerste kwartaal van 2021, waarmee een nieuw record is gevestigd. In dezelfde periode nam ook het aantal deals toe tot 123, ten opzichte van 89 in Q1 van vorig jaar; een stijging van 38%. Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KMPG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.nl.

Biotech, indoor farming en insecten…
Het totaal opgehaalde groeikapitaal voor startups bereikte in het eerste kwartaal een nieuw record; er werd voor €811 miljoen geïnvesteerd in startups en scaleups, terwijl dat in Q1 2021 nog €750 miljoen was. Wel is er nog steeds een neerwaartse trend te zien wat betreft vroege fase investeringen, het betreft dan deals onder de €1 miljoen. De fase daarna, de deals tussen €1 miljoen en €4 miljoen, ziet daarentegen een toename qua investeringen. Ook blijkt dat innovatieve bedrijven in Life Science en Sustainable Food het goed doen bij de investeerders; zo werd er in de biotechbedrijven Leyden Labs en Ambagon respectievelijk maar liefst €125 en €75 miljoen euro gestoken, terwijl indoor farmingbedrijf PlantLab en insectenfabriek Protix €50 miljoen euro ophaalden.

Substantiële bedragen
“We zijn ontzettend blij met de funding. Het valt ons op dat het verkrijgen ervan nu gek genoeg gemakkelijker gaat, nu we het over substantiële bedragen hebben, dan in de beginjaren het geval was. Ik zou investeerders willen oproepen tot wat meer coulance richting beginnende ventures, die op zoek zijn naar startkapitaal; het kan maar zo zijn dat je daarmee een toekomstige multinational in het zadel helpt”, zegt PlantLab CEO Eelco Ockers hierover. “Verder heb ik de indruk dat de diversiteit in ons personeelsbestand niet alleen een positieve impuls geeft aan onze bedrijfsvoering, maar dat dit ook impact heeft op het enthousiasme van onze investeerders”.

In 2021 werd er in totaal €5,3 miljard euro geïnvesteerd. Dat is drie keer zoveel als de €1,7 miljard in 2020; het dubbele van de investeringen in 2019. Naar verwachting zet de groei zich voort in 2022. Uit deze data zijn er momenteel geen signalen te halen dat de venture capital markt afkoelt.

Het volledige rapport vind je hier.

 

Continue Reading

Read More